ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.

Δράσεις του ΕΛΚΕΘΕ στη Βραδιά του Ερευνητή

Δράσεις χωρίς προκράτηση θέσεων

  • Κεντρικό περίπτερο ΕΛΚΕΘΕ

Στο κεντρικό περίπτερο του ΕΛΚΕΘΕ ο επισκέπτης μπορεί να συζητήσει με νέους ερευνητές και υποψήφιους διδάκτορες του ΕΛΚΕΘΕ και να πληροφορηθεί για τους ερευνητικούς τομείς και τα προγράμματα που πραγματοποιούνται σε σχέση με τη θαλάσσια έρευνα στη Μεσόγειο και διεθνώς. Παρέχεται ενημερωτικό υλικό, και προβάλλονται οπτικό-ακουστικό υλικό από τα ερευνητικά ταξίδια και τις επιχειρήσεις του ΕΛΚΕΘΕ, μινιατούρα του Ωκεανογραφικού Σκάφους «ΑΙΓΑΙΟ», εκπαιδευτικά ψηφιακά παιχνίδια και πολλά άλλα.

  • Επίδειξη οχημάτων, επιστημονικών οργάνων και εξοπλισμού της θαλάσσιας έρευνας

Κοντά στο κεντρικό περίπτερο του ΕΛΚΕΘΕ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει από κοντά το επανδρωμένο  βαθυσκάφος «ΘΕΤΙΣ» καθώς και βίντεο από την δράση του στις θάλασσες. Θα μπορέσει να επισκεφτεί το φορητό φυσικο-χημικό εργαστήριο του ΕΛΚΕΘΕ και να πραγματοποιήσει ενδιαφέροντα και γρήγορα πειράματα. Σε τεχνίτη δεξαμενή νερού θα παρακολουθήσει ζωντανά μετρήσεις όπως αυτές πραγματοποιούνται σε ρεαλιστικές συνθήκες στην ανοιχτή θάλασσα, στις λίμνες, τα ποτάμια και τα εσωτερικά ύδατα. Μέσω της συζήτησης γίνεται εφικτό να κατανοηθούν σημαντικές έννοιες για τη θαλάσσια έρευνα και να αναδειχθούν οι τεχνολογικές δυσκολίες και οι καινοτομικές λύσεις που απαιτούνται ώστε να αντλούμε σύγχρονη επιστημονική πληροφορία στο θαλάσσιο και υδάτινο περιβάλλον.

  • Έρευνα με σεισμικά στη θαλάσσια γεωλογία

Η ομάδα της θαλάσσιας γεωλογίας θα παρουσιάσει τα δύο σύγχρονα ηχοβολιστικά συστήματα «Airgun» και «SideScan» του ΕΛΚΕΘΕ που καταγράφουν με λεπτομέρεια τον πυθμένα της θάλασσας σε μικρά και μεγάλα βάθη συμβάλλοντας στην εξερεύνηση των ωκεανών. Αποτυπώνουν την μορφολογία του πυθμένα και εντοπίζουν υποκείμενα στρώματα βοηθώντας στην εξεύρεση αντικειμένων (πχ αρχαία και σύγχρονα ναυάγια) και γεωλογικών σχηματισμών όπως υποθαλάσσια ηφαίστεια. Μέσω βίντεο θα παρουσιαστεί ο τρόπος λειτουργίας τους και θα συζητηθούν αποτελέσματα από περιοχές έρευνας σε διάφορες περιοχές του Αιγαίου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δράσεις με προκράτηση θέσεων

  • Μαθαίνουμε για την επίδραση των πλαστικών απορριμμάτων στη θαλάσσια ζωή

Με την χρήση στερεοσκοπίου και άλλων εργαστηριακών τεχνικών θα αναδείξουμε την παρουσία πλαστικών και μικρό-πλαστικών που βρίσκονται ακόμα και σε μια μικρή ποσότητα θαλασσινής άμμου! Επίσης, στη δράση το κοινό θα ενημερωθεί για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα CLAIM – Cleaning Litter by Applying Innovative Methods in european seas, με συντονιστή ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ. Θα μάθει για τους στόχους και την ως τώρα δράση του. Μέσω σύντομου ερωτηματολογίου επιθυμεί να αποτυπώσει την άποψη των πολιτών σχετικά με την επίδραση των πλαστικών απορριμμάτων στο περιβάλλον και στην ποιότητα ζωής.   Με αυτόν τον τρόπο το κοινό θα βοηθήσει τους ερευνητές να εξάγουν συμπεράσματα που θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη απορρύπανση των θαλασσών.

  • Μικροί, αλλά πολύτιμοι για το περιβάλλον

Μια στερεοσκοπική ματιά στη βιοποικιλότητα των υδάτινων βυθών μας. Η γνωριμία με τους μικρούς κατοίκους των βυθών, είτε ποτάμιων είτε θαλάσσιων, μας προσφέρει την ευκαιρία να ερμηνεύσουμε την οικολογική κατάσταση των υδάτινων οικοσυστημάτων. Παρόλο που είναι σιωπηλοί, μας “μιλούν” και μας μεταδίδουν πολύτιμη πληροφορία. Με τη βοήθεια του στερεοσκοπίου και άλλων εργαστηριακών τεχνικών θα αναδείξουμε την πολυπλοκότητα των βιο-κοινωνιών του βυθού και θα μάθουμε να ερμηνεύουμε το περιβαλλοντικό τους μήνυμα.

By |2018-09-20T17:12:08+00:00Σεπτέμβριος 19th, 2018|Uncategorized|0 Comments

About the Author:

RENA Awareness Asst. Manager, SciCo

Leave A Comment